KARANLIK FABRİKALAR İLE REKABET EDEBİLECEK MİYİZ?


Endüstri 4.0 paradigmasının ileri aşaması olan karanlık fabrikalar, dünya rekabetini daha da içenden çıkılmaz hale dönüştüreceğe benziyor.

Karanlık fabrikalar, bünyesinde insanın varlığına ihtiyaç duyulmadan, tamamen otomatik sistemlerle ve ışıklar söndürülerek çalışılan yerler…

Ham maddenin fabrikaya girişinden ürünün çıkışına kadar olan sürede, insana ihtiyaç duyulmadan robotik sistemlerle üretim gerçekleştiriliyor.

İlk Karanlık Fabrika

İlk Karanlık fabrika örneği, Çin'de cep telefon modülleri üreten bir fabrika.  İşçi sayısını 650’den bu sistemle birlikte 60'a indiren firma, aynı zamanda, üretimdeki kusurlu parça oranını da %25'lerden %5'lere kadar düşürmeyi başarmış durumda.

Karanlık Fabrikaların Geçmişi Nedir?

Karanlık fabrikaların ilk deneme örneği General Motors (GM) firması. Firma 1980'lerde bu sistemi gerçekleştirilmeye çalıştı fakat o günkü teknolojik seviye, devamına el vermediği için başarılı olamadı. Günümüz teknolojisi ile mümkün hale gelen karanlık fabrikaların hızla yaygınlaşması, yakın gelecekte insanın fabrikadan tamamen çıkacağını gösteriyor.

Ülkemiz bu gelişmelerden çok haberdar değil maalesef... Neler olup bittiğini anlayana kadar, tabiri caizse, atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmiş olacak…

Karanlık fabrikalar, tıpkı 3D yazıcıların tüm sektörlerde yaratacağı devrim gibi, bu yüzyılın üretim ilişkilerini kökten değiştirip, toplumsal ilişkileri derinden etkileyecek bir devrim gibi gözüküyor.

Karanlık fabrikalar, Endüstri 4.0 paradigmasının ürünlerinden bir tanesi diyebiliriz.

Karanlık (lights-out) üretim, sabit, standart üretim çıktıları sunarak değişkenleri minimize ederken, sürdürülebilir bir verimlilik eğrisi sağlıyor.

Derin bir programlama diliyle çalışan bu sistem, ayrıca, insan inisiyatifini de en aza indirmeyi amaçlıyor.

Karanlık Fabrikalarda Üretim Yapmanın Faydaları

  • Artan verimlilik
  • İşgücü maliyetinde azalma
  • Sürdürülebilir insan kaynağına duyulan ihtiyacın azalması
  • Nitelikli çalışanların daha sofistike işlere odaklanmaları sonucu farklı teknik-sosyal becerilerinin gelişmesi
  • Verimlilik artışı ve artan verimlilikle birlikte rekabet avantajı sağlamak.

 

Karanlık Fabrikalar, yakın gelecekte yaygın şekilde kullanılacak gibi gözüküyor. Daha şimdiden birçok fabrika, maliyetleri düşürmek ve verimliliği maksimize etmek için vardiyalar arasında karanlık üretim yapmaya başladı bile…

Devamını Harvard Business'ten okuyabilirsiniz..

 

https://hbrturkiye.com/blog/karanlik-fabrikalar-ile-rekabet-edebilecek-miyiz